Međunarodni simpozij „Čovjek – šuma – nauka“ (PEFOSS 2018) bit će održan od 10. do 12. oktobra 2018. godine u Sarajevu.

PEFOSS 2018 pruža idealnu akademsku podlogu za istraživače s ciljem prezentacije najnovijih rezultata, vodećih tehnologija i pravaca razvoja u šumarstvu i hortikulturi. Simpozij će dati doprinos u predstavljanju najnovijih istraživanja i dostignuća u svim aspektima, a u svrhu inovacija u razvoju šumarstva i hortikulture kako u Bosni i Hercegovini tako i u Evropi.

Cilj simpozija PEFOSS 2018 je na jednom mjestu okupiti vodeće naučnike, istraživače, studente i ljude iz prakse, omogućiti razmjenu i prijenos znanja i iskustava iz oblasti šumarstva i hortikulture. Simpozij PEFOSS 2018 će biti interdisciplinarni forum za naučnike, inžinjere i praktičare na kojem će prezentirati najnovije rezultate, ideje, dostignuća i obrazovne programe vezane za šumarstvo i hortikulturu.

Program simpozija, sa svojih šest sekcija, fokusiran je na aktuelna dostignuća u istraživanju, zaštiti, uzgajanju, iskorištavanju i održivom upravljanju šumama i urbanim zelenilom. Poseban akcent dat je njihovoj ulozi u očuvanju životne sredine i ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Simpozij PEFOSS 2018 je jedan od događaja kojim se obilježava 70 godina postojanja i uspješnog rada Šumarskog fakulteta u Sarajevu, jedne od najstarijih visokoobrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini.