Katalog “Avlije i bašče Svrzine kuće”, autora Mustafe Arslanovića, bit će predstavljen u subotu u Svrzinoj kući, a u tom djelu objedinjen je botanički svijet stare bosanske kuće s opisom i fotografijom.

Djelo će promovirati recenzentica Sabaheta Abadžić i hortikulturistkinja Berina Bečić, uz moderaciju književnice Indire Kučuk-Sorguč, a događaj će sevdalinkom oplemeniti Alma Subašić.

Katalog je nastao kao slijed aktivnosti vezanih za prezentaciju kulture stanovanja bošnjačkih gradskih porodica u njenom reprezentativnom primjeru – Svrzinoj kući.

Slika stare bosanske kuće nije zaokružena ako joj se ne doda izgled avlije i bašče, odnosno vegetacija koja je davala onu finu završnu notu ambijentu i čar bosanskoj kući.

Iz Muzeja Sarajeva navode da je autor uspio prikupiti i u spomenutim avlijama i baštama uspješno uzgojiti veliki broj biljnih vrsta koje spadaju u tradicionalne biljke sarajevskih avlija i bašči…

“Autor je ujedno i autor fotografija biljnog materijala koje su načinjene u autentičnom prostoru Svrzine kuće, te na taj način čitalac stiče i vizualnu sliku o svakoj navedenoj biljnoj vrsti”, navodi se u recenziji Sabahete Abadžić, muzejske savjetnice.

FENA