Dobro poznavanje vlastitog menstrualnog ciklusa može vam pomoći kad radite na djetetu i poboljšati šanse za začeće. Znate li na koje faze se dijeli menstrualni ciklus, kako u ciklusu odrediti plodne dane, te kada je najbolje vrijeme za seks?

Faze menstrualnog ciklusa

  • Folikularna faza je razdoblje sazrijevanja jajne stanice. Ova faza je varijabilna i različitog je trajanja, ovisi o duljini menstrualnog ciklusa.
  • Luteinska faza nakon ovulacije. Ova faza ima fiksno trajanje od obično 14 dana. Vrijeme ovulacije najlakše je odrediti retrogradno, odnosno praćenjem trajanja više ciklusa.

Menstruacija

Menstruacija je zapravo ljuštenje endometrija, unutrašnje stijenke maternice, i obično traje od tri do sedam dana. Do trećeg dana, razina progesterona i estrogena je u porastu, te tada ponovo kreće obnavljanje endometrija. Oko četvrtog dana počinje sazrijevanje folikula, što znači da se jajnici pripremaju za oslobađanje jajnih stanica. U tom razdoblju još je vrlo mala šansa za začeće, gotovo nikakva, osim ako imate vrlo ranu ovulaciju.

Teoretski je moguće zatrudnjeti i tokom menstruacije, pogotovo zadnjeg dana, ukoliko žena ima kraće cikluse i raniju ovulaciju. Naprimjer, kod trajanja ciklusa od 24 dana, ovulacija može biti i oko 9. do 10. dana ciklusa, što znači da će odnos i peti dan ciklusa moći dovesti do začeća, ukoliko je sjeme “izdržljivo”.

Period prije ovulacije

U periodu prije ovulacije preporučuju se seksualni odnosi najmanje dva do tri puta sedmično, najbolje svaki drugi dan, a možete početi odmah nakon zadnjeg dana menstruacije.

  • Sedmog dana ciklusa možda ćete primijetiti vaginalni iscjedak koji je elastičan na dodir, a koji će za nekoliko dana postati bjelkast i kremast. To još ne znači da je jajna stanica već otpuštena, ali označava da se približava ovulacija i da je vaša vaginalna sluz postala “prijateljsko” okruženje za spermu.
  • Sperma može preživjeti i do pet dana “zarobljena” u cervikalnoj sluzi.

Jedno istraživanje je pokazalo da je ipak došlo do začeća kod parova koji su imali samo jedan spolni odnos u ovoj fazi, a to je čak četiri ili pet dana prije same ovulacije. Šansa za začeće u ovom razdoblju je dobra. Iako jajna stanica još nije oslobođena, ovo je idealno vrijeme za redovan seks, posebno ako ćete ovulaciju imati ranije nego što ste mislili.

Ovulacija

Ovulacija obično počinje 14 dana prije sljedeće menstruacije, a u to vrijeme vaša tjelesna temperatura je malo povišena. Za seks je tada možda prekasno, stoga je dobro pratiti ovulaciju.

Čak 70 posto žena ne može tačno predvidjeti dan ovulacije jer nemaju potpuno pravilne cikluse, te se može preporučiti određivanje ovulacije mjerenjem bazalne temperature ili pouzdanije testom urina LH-trakicama i na taj način mogu lakše planirati odnose. Ukoliko par želi aktivno raditi na trudnoći, preporučljivo je imati odnose jednom ili dvaput u dva dana, znači svaki dan ili barem svaki drugi dan. Nije preporučljivo imati odnose više od jednom dnevno jer se smanjuje koncentracija kvalitetnog sjemena.

  • Praćenje cervikalne sluzi također je dobar način za praćenje plodnih dana. Pratite svoj vaginalni iscjedak koji postaje sličan bjelancu, a pokazuje da je tada idealno vrijeme za seks. Možete ga sami provjeriti tako da sluz stavite između prstiju i ako se lako rastegne znači da imate ovulaciju. Šansa za začeće tada je velika ako je seks unutar 36 sati jer oslobođene jajne stanice ne žive dulje od 12 sati, a idealno je kad se spermatozoidi sretnu s jajnim stanicama od četiri do šest sati nakon oslobađanja.

Period poslije ovulacije

Zadnja, luteinska faza ciklusa traje od 12 do 16 dana. Tada razina progesterona počinje rasti i tako signalizira jajnicima da ne treba više da proizvode jajne stanice za ovaj mjesec. Cervikalna sluz postat će suha i na taj način stvoriti “zid” koji će spermatozoidima spriječiti ulaz u maternicu.

Oplođena jajna stanica putuje oko šest dana do maternice. Ako se jedna oplođena jajna stanica usadi u endometrij, počinje rasti hormon hCG, čiji se porast vidi na kućnom testu za trudnoću. U ovoj fazi je šansa za začeće mala. Naime, nakon što se jajna stanica već oslobodi, priliku za začeće morat ćete pričekati do idućeg mjeseca.

(miss7mama)