“Brave New World” originalni je naziv naučnofantastičkog romana Aldousa Huxleya čije se prvo izdanje našlo na policama engleskih knjižara davne 1932. godine. Radnja ovog istaknutog djela zasniva se na proricanju daleke budućnosti u kojoj autor percipira Zemlju kao mjesto preplitanja utopije i distopije, a takvo stanje prouzrokovano je vještačkim evoluiranjem čovjeka i urnebesnim tehnološkim napretkom. London u XXVI stoljeću hronotopski je obrazac u koji je Huxley smjestio radnju i likove, a samo sižejno uobličenje romana nastalo je kao “krik” na sva globalna društvena zbivanja iz prve polovine XX stoljeća koja su obilježila i dva svjetska rata.

Pozorišno uprizorenje legendarnog romana Aldousa Huxleya nastoji svakog od gledalaca potaknuti na razmišljanje o budućnosti Zemlje i mjestu čovjeka u vremenu koje tek dolazi. Posebna je pažnja posvećena potrazi za odgovorom šta je to zapravo što nas uopće čini čovjekom i da li se to izgubilo ili će se izgubiti u periodu pred nama. Kako je prethodno bilo i najavljeno iz Pozorišta mladih, ova predstava namijenjena je omladini i odrasloj publici kojoj je nakon večerašnje premijere ponuđeno da dobro razmisli o prednostima i manama upotrebe savremene tehnologije koja nam je cijeli svijet učinila malim mjestom, ali isto tako je ljude udaljila jedne od drugih. Također, u pojedinim dijelovima večerašnje predstave, osim naglašavanja mana potrošačkog društva, jasno su se mogli uočiti i obrisi kritike politike i ideologije koje uvijek nastoje kreirati lidera koji teži posjedovanju što veće moći.

“Ono što smo željeli ovom predstavom, mislim da smo premijernom izvedbom pred sarajevskom publikom to i dobili. Bio je veliki izazov igrati ovako veliku i veličanstvenu literaturu, roman koji je obilježio XX stoljeće ‘Vrli novi svijet’. Ovom predstavom primarno smo nastojali istaći mane tehnološkog napretka koji se sve više koristi u ideološke i represivne svrhe, a s umjetničkog aspekta pokušali smo napraviti kolektivnu igru, ansambl predstavu kroz koju će različite generacije glumaca uspjeti da sve misaone i emotivne tokove romana prenesu publici igranjem na sceni”, izjavio je režiser predstave Dino Mustafić za nakon odigrane premijere.

(klix)