“Evropska noć istraživača”, manifestacija koja promovira nauku i istraživački rad u Evropi, bit će upriličena danas u devet gradova Bosne i Hercegovine.

Bit će organizirana u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom. Slogan ovogodišnje manifestacije je “Let’s STEAM!”, tj. “Stvarajmo nove prilike” kako bi se istakla kreativna strana nauke, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva naučni rad.

STEAM (Science, Technology, Entrepreneurship, Art, Math) je akronim za nauku, tehnologiju, preduzetništvo, umjetnost i matematiku, a “Evropska noć istraživača” predstavlja priliku za susret i upoznavanje s izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u BiH.

“Kroz zabavne sadržaje edukativnog karaktera, građani će se moći upoznati s naučnim dostignućima i saznati na koji način nauka i istraživanja utječu na život i promjene u okolini”, saopćili su organizatori.

“Evropska noć istraživača” je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2017. godine održana u 342 evropskih gradova i učestvovalo je 2.200 istraživača i više od milion posjetitelja.