U Pozorištu mladih Sarajevo će u petak, 28. septembra u 20:00 sati premijerno biti izvedena predstava “Vrli novi svijet” (Brave New World), Aldousa Huxleya u režiji Dine Mustafića. Predstava je rađena prema romanu britanskog klasičnog pisca Aldousa Huxleya i utemeljitelj je distopijskog žanra. Namijenjena je odrasloj publici, studentima i završnim razredima srednjih škola.

U skladu sa repertoarskim diskursom Pozorišta mladih, ovo je jedna predstava za odrasle koja je rađena u sopstvenoj produkciji na godišnjem nivou. Djelo je klasične svjetske literature koje preispituje granice definisanja ljudskosti.

U predstavi igraju: Mario Drmać, Dina Mušanović, Semir Krivić, Mirza Dervišić, Anita Memović, Elma Ahmetović, Sanin Milavić, Edin Avdagić, Alma Merunka i Filip Radovanović. Adaptaciju teksta i dramaturgiju radila je Bojana Vlaisavljević, scenografiju Roman Suejmanpašić, kostimografiju Amra Džinalija. Animaciju potpisuje Merisa Bašić, scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor je Nenad Kovačević, fotograf Adnan Šahbaz, a dizajner M. Furkan Hizir.

“‘Brave New World’ je jedna od prvih distopija u kojoj pobjeđuje nada u bolju budućnost koja, nakon uništenja svega što poznajemo kao emocije, a definiše nas ljudima, može pokazati kako je ono najvrednije, ljudsko, zapravo veoma jednostavna bezuvjetna ljubav. Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Nema tu ništa vrlo, niti hrabro. Predstava ostaje kao svjedočanstvo o svijetu u kojemo živimo, iako je daleko u budućnosti taj svijet davno iz pera britanskog klasičnog pisca proročanski opisan i svjedoči o našem vremenu, u kome treba da se borimo za svoje emocije i ono što nas čini ranjivim ljudskim bićima, kako ne bismo postali robovi vlastitih egoističnih poriva. Klasično Huxleyevo djelo pruža nam uvide u suštinske stvari veoma jednostavnim jezikom, u izuzetnoj vizuelnoj atmosferi i zanimljivoj glumačkoj interpretaciji i u režiji našeg najpoznatijeg pozorišnog reditelja, ostavlja začuđenim kad pomislimo da je prije skoro jednog vijeka predviđeno naše beskrupulozno, depresivno-anksiozno i neemotivno ponašanje u današnjoj kulturi virtuelnih društvenih mreža i masovnih interaktivnih medija. Nadamo se da će ova predstava biti putokaz za povratak klasičnim djelima za kategorije teen, young adults i odrasle publike. I da ćemo njom izbrisati granice ovih kategorija kada su u pitanju djela klasične literature i njihove umjetničke i interaktivne medijske adaptacije”, kaže o predstavi direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.