U prisustvu brojnih posjetilaca, u prostorijama Centra kulture i mladih (Jelića 1) – javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, danas je upriličena izložba posvećena Festivalu ulične umjetnosti, čime je ujedno otvorena Foto-galerija.

U ime domaćina, prisutne je pozdravio vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove, Armin Omerović.

“Prije dvadeset dana ovo je bila prazna prostorija, a danas je poprimila sasvim drugačiji izgled uz nesebičnu podršku Općine Centar na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem. U našem Centru kulture i mladih djeluje 14 umjetničkih škola posvećenih najprije djeci i omladini. Želimo da ovaj centar postane prepoznatljiv, da bude mjesto susreta, ne samo u našoj zemlji, nego i u regiji”, istakao je Omerović.

O izložbi i konceptu nove galerije govorili su Aleš Kurt, direktor Festivala i Dženat Dreković, art-direktor Galerije, a gost je bio gitarista Boško Jović. Foto-galeriju je zvanično otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća, Karolina Karačić.

Rekonstrukciju prostora u kojom je smještena Foto-galerija u cijelosti je finansirala Općina Centar.

Ključni ciljevi otvaranja galerije su organiziranje izložbi, kurseva, radionica i seminara; edukacija javnosti i unapređenje svijesti i percepcije javnosti i medija o ulozi i značaju fotografske umjetnosti; stvaranje kritičkog mišljenja kroz edukaciju teoretičara i kritičara fotografske umjetnosti; rad s mladima; rad sa socijalno isključenim skupinama i podrška njihovoj inkluziji u društvo kroz fotografsko stvaralaštvo.