Na konferenciji za medije, direktorica Uhrik izrazila je zadovoljstvo što je opet u Sarajevu, a kaže da imaju što i pokazati. Igrači su sjajni, školovani u klasičnom baletu, ali imaju i glumačkog iskustva i talenta što ih čini jedinstvenim.

Za Vinczea je rad na predstavi bio pravi izazov, ali i zadovoljstvo te jedva čeka konačni sud koji će sarajevska publika dati.

“Ovo mi je peti put da sam u Sarajevu. Volim ovaj grad, to je centar kulture u BiH. Iako nam je ‘Carmen’ najuspješnija predstava, jedva čekam sarajevsku publiku koja će nam dati ocjenu”, kazao je Vincze.

Za soliste Ujvari i Szaboa koji su odigrali više od 20 uloga, ovo je nova dramska uloga, jer je “Carmen” rađena na inovativan i moderniji način, pa je samim tim i zahtjevnija.

Kažu da je “Carmen” vječna tema s vječnom porukom, ali je ova predstava tehnički i koreografski predstavljala pravi izazov.

“Ova ‘Carmen’ je posve nova, radosna, zaljubljive prirode i svima će se dopasti”, kazala je solistica Katalin Ujvari.

Uspješnu predstavu jednim od najznačajnijih gostiju iz Mađarske poželjela je direktorica Balet Festa Sarajevo – Edina Papo.

Ukazala je na značaj baleta, da je Sarajevo uvijek njegovalo kulturu, a ovogodišnji Balet Fest Sarajevo vjernoj publici, kazala je, nudi najljepše klasične i savremene baletne tačke.

Pozvala je sarajevsku publiku da i sutra pogleda predstavu Williama Shakespearea, “Macbeth”, u izvedbi Bitef Dance Company iz Beograda, s muzikom Draška Adžića i koreografijom Miloša Isailovića.

(Fena)