Dokumentarni film “Velika Bijela Kuća” mreže mladih liječenih od raka “Mladice” koji djeluju u sklopu Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, uvršten je u službeni takmičarski program ovogodišnjeg Dubrovnik Film Festivala.

“Velika Bijela Kuća” je dokumentarac u kojem osobe na osnovu sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

Film je način da se pokaže kako snovi mogu biti ostvareni. Ovaj film je u cijelosti autorski rad članova “Mladica”, urađen isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom, koji su na ovaj način željeli pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima, ali i istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihove rješavanje.

Snimatelj je bio Mirza Ajnadžić, a mentor Zoka Ćatić iz Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.

Sedmi Dubrovnik Film Festival bit će održan od 18. do 21. oktobra, a dio ekipe filma je pozvan da bude gost festivala.

Takmičarski program je organiziran u dvije dobne kategorije (do petnaest, te od šesnaest do dvadeset godina) i u tri, prema godinama autora, odvojene kategorije: za animirani, igrani i dokumentarni film, dok je otvorena kategorija zajednička za obje kategorije.

Osnovna ideja je da filmski festival djece i mladih iz mediteranskih zemalja, uz dobnu granicu od 20 godina, mora omogućiti, unaprijediti i poticati filmsko stvaralaštvo kod mladih.

Dubrovnik svake godine u vrijeme festivala ugosti veliki broj djece iz različitih zemalja i kulturnih sredina, često drugačijeg socijalnog statusa, pa i načina života, ali uvijek spremnu da kroz filmski medij pokažu važnost svojih osobnosti i probleme zajednica u kojima žive, kako one ružne koje žele izmijeniti nabolje, tako i lijepe koje ih nadahnjuju i s kojima se, s pravom, mogu pohvaliti, saopćeno je iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

(Fena)