U okviru 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, među predstavama koje dolaze iz 17 zemalja, posebno mjesto će naći predstave koje tretiraju historiju kroz dokumentarizam, koje na teatarski način istražuju i propituju pogled na svijet u odnosu na iskustva i sjećanje, a to su predstave: “Bagdad”, “Besmrtnost” i “Palmira”.

“Bagdad” je komad dokumentarističkog teatra o dječacima koji love leptire i ljudima koji ubijaju. Chris Keulemans i Enkidu Khaled, koji potpisuju koncept i režiju su ujedno i glumci koji dijele mjesto rođenja – Bagdad. Prošle godine obojica su se tamo vratili po prvi put. U ovoj izvedbi dokumentarističkog teatra oni razmjenjuju prizore i iskustva: automobili u plamenu i pucnjava u haosu iz 2005. godine, ali također i Bagdad iz davno proteklih dana: miran grad s palmama i parkovima. Theaterkrant o njihovoj predstavi je napisao: “Napeta predstava o tužnoj historiji jednog velikog grada.”

Festivalska publika će je moći pogledati u utorak, 2. oktobra u 18:00 sati u Kamernom teatru 55.

Scena iz predstave “Palmira”

Iranska produkcija Experiment Theater Group (ETG) stiže na festival s predstavom “Besmrtnost” čiju režiju potpisuje Nima Dehghan. Odigrat će se u četvrtak, 4. oktobra u 22:00 sata, u Pozorištu mladih Sarajevo. To je priča o čovjeku koji je umoran od svog običnog životnog stila i svoje domovine prepune rata. On sanja o putovanju. Potom on emigrira u svoju zemlju snova. Suočava se s određenim preprekama na svom putu prema tamo.

Drevni grad Palmira bio je jedan od najbolje očuvanih na svijetu sve do 2015. godine kada je ISIS preuzeo kontrolu nad gradom, uništio njegove hramove, opljačkao njegove grobnice, te iskoristio njegov amfiteatar kako bi izvodio pogubljenja.

“Palmira” je performans istraživanja osvete, politika uništenja i onoga što smatramo barbarskim. Performans koji poziva ljude da se povuku korak unazad od vijesti, koji promatra ono što se nalazi ispod i iznad civilizacije.

“Duo koji je stvorio EUROHOUSE pravi preokret sa komičnog na tragično u genijalnom djelu koje se bavi Sirijom i raspadom odnosa”, napisala je Lyn Gardner za “Guardian” o predstavi koja je na programu 58. Festivala MESS u srijedu, 3. oktobra u 22:00 sata u SARTR-u, dok je druga izvedba zakazana za 4.oktobar u 18:00 sati. Autori i glavni akteri predstave su Bertrand Lesca i Nasi Voutsas.

(oslobodjenje)