Višestruko nagrađivana režiserka Aida Begić, autorica filma “Ne ostavljaj me” o sirijskoj djeci izbjeglicama, izjavila je kako se nada da će svijet jednog dana postati ljepše mjesto i da će imati priliku snimati veselije teme, javlja Anadolu Agency (AA).

Begić je govorila u Istanbulu na predavanju koje je organizirao Centar za umjetnička istraživanja pri turskoj Fondaciji za nauku i umjetnost, a tom prilikom se osvrnula na svoj posljednji film koji je ovogodišnji kandidat ispred Bosne i Hercegovine za prestižnu nagradu Oscar.

“Ne ostavljaj me” je priča o boli, potrazi za smislom života i prijateljstvu siročadi. Sirijski dječaci Isa, Ahmed i Muataz žive težak život kao izbjeglice u čarobnom, mitskom turskom gradu Sanliurfa.

Begić je istakla kako film “Ne ostavljaj me” uz njene ranije filmove “Snijeg” i “Djeca” predstavlja svojevrsnu trilogiju.

“U svom prvom filmu govorila sam o ženama i djeci koji su protjerani i izgubili svoje porodice. Moj drugi film bio je posvećen ratu i djeci bez roditelja u Sarajevu. Posljednji film je također nastavak ove teme. Iskreno se nadam da će svijet postati ljepše mjesto i da ću imati priliku snimati veselije teme”, kazala je Begić.

(Anadolija)