Ova manifestacija se održava godišnje još od 1950. godine i u međuvremenu je postala jedan od vrhunaca “Oktoberfesta” kao i jedna od najvećih parada ove vrste u svijetu. 8.000 učesnika raznih udruženja, ne samo iz Bavarske nego i zemalja širom Evrope, će u svojim tradicionalnim nošnjama i historijskim prazničnim kostimima defilirati na ruti dugoj sedam kilometara od Maximilianeuma do Theresienwiese gdje se održava Oktoberfest.

Pod motom “Šarena raznolikost Bosne i Hercegovine”, “Cultus BH” će sa svojih 10 članova predstaviti različite tradicionalne nošnje naše zemlje – muslimansku, pravoslavnu, katoličku i jevrejsku i time izraziti ljepotu kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine.

Nošnje koje će članovi “Cultusa” nositi na defileu su nastale ručnim radom gospođe Besime Hodžić-Hondo od brižljivo izabranih materijala i sa puno ljubavi prema detalju. Krojene su po mjeri za članove udruženja i urađene po narudžbi posebno za ovu priliku.

Ovaj projekat finansiran je privatnim donacijama članova udruženja “Cultus BH”.

“Cultus BH” je neprofitno udruženje koje je osnovano 2012. godine u Minhenu i koje podržava interkulturalno razumijevanje, integraciju, obrazovanje i kulturnu razmjenu između građana Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Cilj i glavna ideja udruženja “Cultus BH” je da se proširi i poboljša kulturna ponuda u Minhenu i to kroz pozorišne predstave, koncerte, izložbe ili čitanja umjetnika porijeklom kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz svih ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

U organizaciji “Cultusa” dosad su u Minhenu održane predstave i koncerti velikih imena kao što su Zijah Sokolović, Josip Pejaković, Damir Nikšić, Rambo Amadeus, Letu štuke i Josipa Lisac.

Ovo udruženje djeluje tako što ne slijedi profitne ciljeve i nema nikakve komercijalne svrhe. Realizaciju svojih projekata finansira u prvom redu kroz članarine, donacije i doprinose ili dobrovoljne priloge svojih prijatelja i simpatizera.

(klix)