U saradnji Fonda za humanitarno pravo i Historijskog muzeja BiH, izložba „Opkoljeno Sarajevo“ će biti otvorena 25. septembra 2018. godine u Ustanovi kulture “Parobrod” (Beograd, Kapetan Mišina 6a), s početkom u 19:00 sati. Do 6. oktobra 2018. godine, u okviru izložbe, bit će ogranizirano i nekoliko pratećih događaja.

Izložba „Opkoljeno Sarajevo“ govori o životu građana i građanki u periodu opsade, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija i Sarajki koji su 1.335 dana živjeli bez struje, vode i grijanja. Ona prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gdje i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život…

Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani/ke. Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. U njenom stvaranju učestvovali su i građani i građanke Sarajeva doniranjem ratnih predmeta Muzeju i dijeljenjem svojih ratnih priča i sjećanja.

(Fena)