Aldina Michelle Topčagić istaknula je danas na press-konferenciji u Narodnom pozorištu Sarajevo da ta instalacija objedinjuje muziku, ples i pjevanje, a jedna od protagonistica, Tetiana Miyus, vidi to kao priliku za uspostavljanje mosta između Austrije i Bosne i Hercegovine kroz razne aspekte (umjetnost, muzika….).

Više od 150 eminentnih umjetnika iz regije, Evrope i svijeta će biti gosti BFS-a, Sarajeva i BiH, a predstavit će vrhunska umjetnička djela. Sarajevska publika će imati priliku da pogleda izložbu posvećenu samozatajnoj umjetnici Ubavki Milanković-Janjić koja je bila velikan umjetnosti bh. baleta, ali i da uživa u instalaciji austrijske družine umjetnika “Transitions”, koju je priredila producentica Aldina Michelle Topčagić.

U Bošnjačkom institutu će 20. septembra biti organizirana jednodnevna naučno-istraživačka konferencija BFS-a o najizvođenijoj baletnoj klasici “Labuđe jezero”.

Ljubitelji baleta imaju priliku da uživaju u dvije predstave koje će biti upriličene 24. i 25. septembra, a radi se o Mađarskim Balett Pecsima koji će izvesti predstavu “Carmen”, a članovi Bitef dance Companny iz Srbije će izvesti predstavu “Macbet”.

Festival će 26. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo biti zatvoren Gala Balet Festom, sa teatrima i umjetnicima iz BiH, Maribora, Ljubljane, Splita, Skoplja, Rusije, i to je ono što, kako je rečeno, svaki teatar, svaka belatna sredina toplo pozdravlja.

S obzirom na to da je Balet Fest Sarajevo nastao iz entuzijazma, upornosti, umjetničkog htjenja i želje da se balet razvija u BiH, Papo i Bajrović su pozvali publiku da dođu i uživaju u programu 9. Balet Festa Sarajevo.

(Fena)