Naše oči su kroz život trajno izložene štetnim utjecajima okoline kao što su UV-zračenje, plavo svjetlo s kompjuterskih ekrana i mobitela, te slobodni radikali koji nastaju metabolički.

Starenjem, oči postaju podložnije tim oštećenjima, a također loš utjecaj ima i ubrzan način života uz prekomjerni stres i nezdravu prehranu koja je dokazano povezana s visokim faktorom rizika od makularne degeneracije.

Izbjegavajte nezdravu prehranu

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i antioksidansima je ta koja ima preventivan efekat protiv poremećaja vezanih uz oči, a osim makularne degeneracije i katarakte, ti nutrijenti imaju pozitivan utjecaj i na ostale bolesti oka kao što su npr. glaukom i druga oštećenja vidnog živca.

Najvažniji vitamini koji preveniraju gubitak vida uzrokovanog degenerativnim stanjima oka uključuju vitamin A, vitamin C, vitamin E, karotenoidi – lutein i zeaksantin, te mineral cink.

Očuvanje zdravlja očiju

Karotenoidi prisutni u voću i povrću su iznimno učinkoviti antioksidansi, posebno  lutein koji sprečava peroksidaciju masti koji time štiti očnu leću i makulu, poboljšava vid i smanjuje prekomjernu osjetljivost na svjetlost.

Vitamin A, vitamin C i vitamin E djeluju sinergistički kako bi zaštitili oko od preranog starenja.

Beta-karoten je pigment koji se nalazi u žutom i narandžastom voću i tamnozelenom povrću koji se u tijelu pretvara u vitamin A, za kojeg se pokazalo da prevenira gubitak vida uzrokovan degenerativnim stanjima poput katarakte, te također ublažava sindrom suhog oka i noćno sljepilo. Zajedno s ostalim antioksidansima pomaže usporiti progresiju oštećenja očnog živca i dijabetičkih promjena na stražnjem segmentu oka. Hrana koja obiluje vitaminom A je lisnato zeleno povrće kao što su kelj, kupus, špinat i brokula.

Vitamin C ili askorbinska kiselina je najjači antioksidans među vitaminima topljivim u vodi, a prisutan je u svježem povrću i voću kao što su citrusi – narandže, grejp, limun, limeta. Važan je za sintezu kolagena, potiče rad imunološkog sistema, regeneraciju oštećenog tkiva, sprečava stanične mutacije, te pomaže u apsorpciji minerala i nutrijenata općenito.

Kao antioksidans, vitamin E sprečava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i reagira sa slobodnim radikalima. Bogati izvor vitamina E su suncokretovo ulje, sjemenke, bademi, kikiriki i jaja.

Cink u kombinaciji s ostalim vitaminima pomaže zaštititi mrežnicu, te je jedan od važnih nutrijenata jer pomaže u apsorpciji hranjivih tvari u organizmu i sudjeluje u metaboličkim procesima. Djeluje na ispravno dijeljenje stanica i osigurava zdravu cirkulaciju, a s obzirom da ljudsko tijelo ne sintetizira cink, dobijamo ga iz hrane kao što su riba, meso i orašasti plodovi

Omega-3 masne kiseline imaju jako protuupalno djelovanje i usporavaju efekte starenja, pomažu u borbi s oštećenjima oka uzrokovanih dijabetesom, te jačaju cirkulaciju štiteći krvne žile od aterosklerotskih promjena.

(journal)