Molitvena večer “Noć svjedoka” održat će se večeras u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a 22. septembra u Crnoj Gori (Kotor), te 23. septembra u Hrvatskoj (Dubrovnik); 24. septembra bit će održana u Međugorju.

“Noć svjedoka” je večer molitve i bdijenja za sve progonjene kršćane u svijetu. Ovo je jedan od najvažnijih svjetskih molitvenih događaja koji se održava već 10 godina u različitim zemljama.

Ovaj program realizira se u saradnji s papinskim pontifikalnim udruženjem “Pomoć Crkvi u nevolji” koje već dugi niz godina pomaže brojne projekte Crkve u Bosni i Hercegovini, odnosno njenim direktorom za Francusku, Marcom Fromagerom, a koordinatorica molitvene večeri “Noć svjedoka” je Sabrina Čović-Radojičić, utemeljiteljica međunarodnog udruženja “Maranatha” koja se zalaže za ekumenizam i međureligijski dijalog.

Za molitvenu večer “Noć svjedoka” planirano je uz kardinala, biskupa i njihove predstavnike poslušati i kratko svjedočenje gostiju. Sudionici programa moći će poslušati Marca Fromagera, direktora francuske  organizacije “Pomoć Crkvi u nevolji (koja donira 1/3 ukupnog novca u svijetu) i autora knjige “Ratovi, nafta i radikalizam” koja će biti štampana i za naše područje (predgovor je napisao vlč. Tomo Mlakić).

Prisutnima bi trebalo da se obrati i otac Kirill Gorbunov, generalni vikar Crkve Majke Božije u Moskvi, koji je poznat po svom zalaganju na području ekumenizma. Gostovat će i Houda Fadoul koja je završila teologiju i filozofiju na “Gregoriani”, a danas je kao poglavarica samostana “Deir Mar Musa Al-Habashi” u Siriji aktivna na području međureligijskog dijaloga.

(Fena)