Hiperpigmentacija se pojavljuje zbog prekomjerne proizvodnje melanina u pojedinim dijelovima kože. Hiperpigmentacija se manifestira u obliku plitkih i tamnih mrlja na koži, svijetlosmeđe do crne boje, različitih veličina i oblika.

Postoji mnogo oblika hiperpigmentacije, ali sljedeći oblici su najčešći:

 • pigmentacijske mrlje, npr. staračke pjege, uzrokovane su izlaganjem suncu, stoga se uglavnom javljaju na dijelovima tijela koji su mu najčešće izloženi: na licu, dlanovima i rukama. To su uglavnom mali i tamni dijelovi kože.
 • melasma ili kloasma – često se naziva i “maskom trudnoće” jer se javlja kod 90 posto trudnica. Nastaje zbog hormonalnih promjena, poput trudnoće, ili uzimanja kontracepcijskih pilula, te uzrokuje pojavu tamnih i nepravilnih područja koja mogu zahvatiti veliki dio lica ili ruku.
 • postupalna hiperpigmentacija nastaje zacjeljivanjem ozljede ili udarca na koži nakon čega ostaje plitka mrlja, odnosno diskoloracija. Uglavnom se susreće kod pacijenata koji se liječe od akni, ali je također mogu izazvati kozmetički zahvati kao što su dermoabrazija, laserski tretman i hemijski piling.

Ostali uzroci

Postoje i drugi čimbenici koji mogu uzrokovati ovu pojavu na koži:

 • mladeži
 • strije
 • solarna ili aktinična keratoza i rak kože, ali oni se ne smatraju oblicima hiperpigmentacije.

Šta možete učiniti u slučaju hiperpigmentacije?

Postoje dermatološki, odnosno antipigmentacijski zahvati.

 • Hemijski pilinzi podrazumijevaju nanošenje kisele otopine na lice, ruke ili stopala radi uklanjanja površinskog sloja kože. Te hemikalije uzrokuju pojavu plikova, a na kraju i ljuštenje kože, nakon čega postaje vidljiva nova i ujednačeno pigmentirana koža.
 • Terapije laserom uglavnom imaju isti učinak, ali su preciznije jer dermatolog može kvalitetnije kontrolirati intenzitet tretmana. Uključuju “spaljivanje” zahvaćenog područja optičkom energijom. Najblaži tretmani djeluju samo na epidermu kože (površinski sloj), dok intenzivniji tretmani prodiru u dublje slojeve kože.

Spomenuti dermatološki tretmani mogu biti vrlo efikasni u borbi protiv hiperpigmentacije, ali su skupi i relativno invazivni. S obzirom na to da mogu nadražiti kožu ili uzrokovati upalu ili čak opekotine, zapravo mogu uzrokovati i postupalnu hiperpigmentaciju, posebno kod osoba tamnije puti.

Druga rješenja

Posljednjih godina na tržištu su se pojavili preparati za njegu kože za smanjenje hiperpigmentacije. Većina se oslanja na aktivne sastojke koji djeluju na smanjenje proizvodnje melanina i smanjuju pojavu tamnih mrlja.

 • Donedavno je hidrokinon bio najsnažniji aktivni sastojak za tretiranje hiperpigmentacije kože. I dalje ga je moguće pronaći u pojedinim OTC-pripravcima u SAD-u, ali jedino u malim koncentracijama od 2 posto ili manje. Hidrokinon može uzrokovati i postupalnu hiperpigmentaciju jer nadražuje kožu.
 • Arbutin je prirodni izvor hidrokinona i jedan od ključnih sastojaka u preparatima za posvjetljivanje kože u Aziji. Nije jednako snažan ni efikasan kao industrijski hidrokinon, ali uz njega se također vežu sigurnosni rizici.
 • Derivati vitamina-C relativno su efikasni u borbi protiv hiperpigmentacije. Često se koriste zajedno s drugim aktivnim sastojcima.
 • B-rezorcinol je glavni aktivni sastojak mnogih proizvoda za njegu kože uslijed hiperpigmentacije. Imajte na umu da taj sastojak minimalno ili nimalo ne nadražuje kožu, te je efikasan u borbi protiv ovog neprijatelja.

Drugi tretmani – poput ulja jojobe, limunovog soka ili dijete bez upotrebe šećera – su također efikasni u borbi protiv hiperpigmentacije.

Svakodnevno koristite i kreme za zaštitu od sunca. 

(eucerin)