Na Međunarodnom filmskom festivalu dunavsko-panonske regije “Porodica naroda/Family of Nations” u Somboru, u konkurenciji 10 filmova iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Holandije, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, bh. glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je “Grand Prix” za najbolju mušku ulogu i statuu “Celtiks” za najboljeg glumca Festivala.

Ovo je Hadžihafizbegoviću peta nagrada za ulogu Zeke u filmu “Žaba” koju je osvojio na pet festivala na koje je film “Žaba” pozvan u takmičarski program. Od Mostara, preko Firence i New Yorka, pa do Niša i Sombora, Hadžihafizbegović osvaja srca publike i  srca eminentnih međunarodnih žirija. Pet “Grand Prixa”, Hadžihafizbegović je osvojio za nepunu godinu dana, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

Uz više od 20 nagrada za najboljeg glumca na svjetskim filmskim festivalima u 14 zemalja, Emir Hadžihafizbegović ulazi u historiju kao najnagrađivaniji evropski glumac. Festivali u Rusiji, Italiji, Češkoj, Južnoafričkoj Republici, Njemačkoj, SAD-u, Francuskoj, ali i u svim bivšim jugoslavenskim državama, svrstavaju ovog glumca u sami vrh dramske umjetnosti. To je potvrdio 2014. godine kada je dobio nagradu “Zlatni lav” na festivalu u Veneciji za ulogu u filmu “Takva su pravila”, Ognjena Sviličića.

Predsjednik ovog Festivala u Somboru, Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke rekao je da “žiri nije imao nikakvih dilema oko dodjeljivanja nagrade Emiru Hadžihafizbegoviću jer način na koji je ostvario tu ulogu, njegova posvećenost liku i vjerodostojnost glumačke transformacije mu donose – kako ovu našu nagradu – tako i sve one koje je dobio i koje će dobiti”, zaključio je na kraju govora čuveni direktor.

Dodao je još da se sjeća njegove uloge iz filma “Veliki talenat” (1984), Nikole Stojanovića, i da je ta uloga nagovijestila njegovu brilijantnu karijeru. Smatra da je Hadžihafizbegović prerastao sve naše regionalne glumce i da njegova karijera tek počinje rasti na svjetskom nivou.

(faktor)