Likovi koji simboliziraju najznačajnije periode u historiji BiH i Sarajeva okupit će se u 12:45 sati na Platou ispred BBI Centra, te prodefilovati glavnom šetnicom grada: kroz Titovu i ulicu Ferhadija kako bi se družili sa posjetiteljima i građanima, te im pod sloganom #SarajevoReborn predstavili dio ovdašnje historije i tradicije.

S ciljem osnaživanja kulturnog turizma i uvrštavanja ove grane turizma kao jedne od strateški važnih, Sarajevo i Mostar, odnosno dvije organizacije iz Sarajeva i Mostara, udružili su snage u realizaciji projekta “Sunčana strana Federacije BiH 2018.”.

Ovim projektom Udruženje “Obala Art Centar” iz Sarajeva i Agencija “PRimera” iz Mostara, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, od jula do oktobra organizuju kulturno-turističke i zabavne ponude Mostara i Sarajeva.
Sarajevo Reborn je segment projekta “Sunčana strana Federacije BiH 2018.” u kojem će mladi bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, osmanlijskog i austrougarskog, prodefilovati ulicama Sarajeva kako bi po uzoru na svjetske metropole zabavili turiste i građane, ali i da bi ih na interaktivan i maštovit način upoznali sa prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovit će Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva, Gazi Husrev-bega, njegovog drugog pravog osnivača, austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, zatim Gavrila Principa, člana kruga “Mlada Bosna”, koji je 1914. izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Za potrebe projekta #SarajevoReborn angažirani su bh. kostimografi i krojači koji su proteklih mjeseci predano radili kako bi kreirali autentične kostime. Za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, a svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma.

Cilj projekta je i animirati posjetitelje Sarajeva da iz grada ponesu i podijele slike koje će privući i novi kontingent turista.

“Sarajevo Reborn” je projekat koji će osim predstojećeg vikenda biti realiziran još nekoliko puta tokom mjeseca septembra.

(klix)