Hitna kontracepcija – pilula za “dan poslije” koristi se u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa u periodu prije ovulacije.

Hitna kontracepcija sprečava trudnoću tako što odgodi, odnosno spriječi porast luteinizirajućeg hormona (LH) koji dovodi do ovulacije. Time se ovulacija odgađa za 23 dana što je dovoljno da spermatozoidi, koji su kod odnosa zaostali u rodnici, odumru.

Hitna kontracepcija ne djeluje neposredno pred ovulaciju i nakon ovulacije, što znači da pilule za dan poslije nisu abortivi jer ne mogu spriječiti ovulaciju koja je već gotovo dovršena, a time ni kasniju oplodnju. Pilula za dan poslije najbolje djeluje do 2 dana prije ovulacije kada je inače najveća šansa za trudnoću.

Korištenje hitne kontracepcije

Pilulu za dan poslije se uzima najkasnije do 120 sati iza nezaštićenog odnosa.

Hitnu kontracepciju je potrebno koristiti neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa. Međutim, ova je preporuka data uz pretpostavku da žene ne znaju u kojoj su fazi ciklusa. Ukoliko žene to znaju, hitna kontracepcija se ne mora uzeti.

U tableti za dan poslije sadržan je hormon progesteron (levongestrel).

Kako je riječ o tableti s iznimno visokom dozom hormona, ne smije se nipošto koristiti kao redovna kontracepcija, nego samo iznimno, u hitnim slučajevima. Tableta za dan poslije trebalo bi da se uzme samo jednom unutar menstrualnog ciklusa.

Eventualne nuspojave

U pojedinačnim slučajevima može doći do glavobolje i mučnine. Kako bi se to spriječilo, preporučuje se da se pojede nešto prije uzimanja tablete. Žene s oštećenjem jetre ili koje imaju teži oblik astme ne treba da uzimaju ovaj oblik lijeka. Osim povraćanja i mučnine, kao nuspojave mogu se javiti bolovi u trbuhu, dojkama i glavi.

Očuvanje reproduktivnog zdravlja žene

Prim. dr. Taib Delić je naveo da se ovim načinom prevenira abortus, te da je “pilula za dan poslije” veliki pomak u očuvanju reproduktivnog zdravlja žene, navodeći kako se time može sačuvati plodnost i može se izbjeći sterilitet kao posljedica abortusa.

Sigurnost i efikasnost “pilule za dan poslije” je pouzdana, no one ne bi trebalo da budu prvi izbor kontracepcije.

Na bosanskohercegovačkom tržištu u prodaji su tablete Vikela i EllaOne. Lijek Vikela se kupuje na recept, dok je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine prije tri godine odobrila kupovinu EllaOne pilule za dan poslije bez liječničkog recepta.

Prema dosadašnjim istraživanjima, samo 12 posto žena u BiH koristi savremene metode kontracepcije.

(ordinacija)