Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić su samoinicijativno došle na ideju da pokrenu #WomensHistoryMonth, te da skrenu pažnju na borbu za rodnu ravnopravnost. Autorice su prvenstveno željele da se u javnom diskursu govori o ženama iz Bosne i Hercegovine koje su mijenjale historijski tok i činile korisne stvari za bosanskohercegovačke žene i društvo u cjelini.

Isprva su na svojim profilima na Facebooku dijelile vizuale biografija tridesetak žena iz BiH, a tek nakon dobrog odziva – odlučile su da sve objedine u knjigu.

Knjiga je zbirka biografija više od 50 žena koje su kroz historiju razbijale stereotipe, unapređivale prava žena, zalagale se za emancipaciju i bile prve u onome što su radile. U knjigu su potom uključile i 50 bh. umjetnica, dizajnerica i/ili ilustratorica koje su napravile njihove portrete.

“Knjiga #ŽeneBiH je spoj onoga čime se svaka od nas individualno bavi i onoga što nas kao prijateljice veže. Amila je magistrica produkt dizajna i više od sedam godina radi kao art-direktorica u oblasti oglašavanja. Hatidža je diplomirana ekonomistica i projekt-menadžerica s dugogodišnjim iskustvom na različitim aktivističkim i feminističkim projektima. Masha je diplomirana novinarka i aktivistkinja koja se godinama bavi pisanjem i istraživanjem o ženama, ženskim pravima i ženskim pokretima. Ono što nas povezuje u ovom projektu su feminizam i principi solidarnosti i ravnopravnosti, prema kojima nastojimo živjeti i djelovati”, kažu autorice.

(indiegogo)