Fondacija CURE obilježava trinaestu godinu festivala ženske umjetnosti i aktivizma “PitchWise” koji počinje danas, a završava se 16.9.2018. godine u Sarajevu.

Festival je pokrenut radi potrebe zauzimanja napuštenog i zanemarenog javnog prostora, s ciljem da se preobrazi u mjesto susreta koje okuplja društveno anagažirane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve zainteresovane za ženska pitanja u BiH i regiji. Fondacija CURE teži ka povezivanju i umrežavanju feminističkog rada i kulture, a ovogodišnjim “PitchWise” festivalom okupljaju se umjetnice i aktivistkinje iz ženskih grupa BiH, zemalja regije i inostranstva.

Tema ovogodišnjeg “PitchWisea” je “Vještičije sijelo ‘Bajke i cajke’  Dekonstrukcija patrijarhalnih normi”. 

Osnovni cilj “PitchWise” festivala kao ideje i zajednice osoba koje rade ka uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova jeste činiti i promicati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost.

Svojim ličnim angažmanom se zauzima i preuzima javni prostor, propitkuje se i transformiše društvo i preuzima odgovornost.

“PitchWise” osigurava kreativni i siguran prostor za sve ono što su/je druge/o i drugačije i što se danas smatra marginalizovanim društvenim prostorom.

“PitchWise” prostor postaje siguran za feministički aktivizam i angažovanu umjetnost, te omogućava propitkivanje, razotkrivanje, analizu vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta.

Aktivistička umjetnost pomiče granice estetskog, sociopolitičkog i tehnološkog napretka u pokušaju da izazove granice tradicije i kulture i hijerarhije, postavljene od strane onih koji imaju moć.

U mnoštvu dinamičnih događaja, trinaesti “PitchWise” donosi brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije o marginaliziranim društvenim grupama, koncerte, žurke, filmove i mnogo iznenađenja.

Adresa: JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo (Branilaca Sarajeva 24  bivši BKC), Dom mladih – Centar Skenderija Sarajevo (Terezija).

(CURE)