Udruženje filmskih radnika BiH kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu organizirala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli rediteljica Ines Tanović, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, reditelj Neven Samardžić, reditelj Alen Drljević, scenaristica Melina Alagić, producent Adnan Ćuhara, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lejla Graho i rediteljica Sabrina Begović-Ćorić su glasanjem odlučili o bh. kandidatu.

Ovogodišnji bh. kandidat film “Ne ostavljaj me” svjetsku premijeru imao je na Antalija Film Festivalu prošle godine, a upravo danas počinje distribuciju u kinima u Bosni i Hercegovini. Film je, također, prikazan ove godine na Sarajevo Film Festivalu u okviru Bosanskohercegovačkog film programa i programa “U fokusu”, a do danas je obišao desetine svjetskih festivala među kojima i poznati Edinburgh Film Festival.

“Ne ostavljaj me” je priča o boli, potrazi za smislom života i prijateljstvu siročadi. Sirijski dječaci Isa, Ahmed i Muataz žive težak život kao izbjeglice u čarobnom, mitskom turskom gradu Sanliurfa. Film je sniman na autentičnim lokacijama Sanliurfe, te sa djecom sirijskim izbjeglicama. Nastao u produkciji kuće “Film House” iz Sarajeva kao koprodukcija Bosne i Hercegovine i Turske. Rediteljica, scenaristica i producentica filma je Aida Begić, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije je Erol Zubčević, kostimografkinja Sanja Džeba, a dizajner zvuka je Igor Čamo; producent je Adis Đapo.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 18 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, 2001. godine je nominiran film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom “Oscar” za najbolji strani film.

Iz Udruženja filmskih radnika BiH podsjećaju da su mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2017. do 1. oktobra 2018. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova, te čija je autorska ekipa većinski iz BiH.

Nagradu “Oscar” dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u, a i u svijetu.

(klix)