Članovi Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije Bosne i Hercegovine sutra će boraviti na Trebeviću i posjetiti Baščaršiju, u okviru Projekta ”Sportska rekreacija osoba s teškoćama”.

Cilj projekta je poboljšanje funkcionalnih sposobnosti osoba s cerebralnom paralizom, slušnim i govornim teškoćama za samostalno vođenje aktivnosti dnevnog života, a za ovaj put planirano je učešće članova iz Goražda, Sarajeva, Sapne i Zenice, saopćeno je iz Saveza.

– Socijalizacija osoba različitih teškoća u stimulativnom okruženju, poštovanje prava, promocija sposobnosti osoba s cerebralnom paralizom, osoba sa slušnim i govornim teškoćama neki su od ciljeva ove aktivnosti – naveli su iz Saveza.

Naglašavaju da su istraživanja utvrdila visoku korelaciju između bavljenja sportom s ukupnim zadovoljstvom kvaliteta života ispitanika s psihomotoričkim i senzornim teškoćama, sa njihovim zdravljem, zadovoljstvom kvaliteta života porodica ispitanika, te povezanost bavljenja sportom i socijalnih odnosa.

Izvor: fena