Četvrti VIVA film festival, ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma održat će se od 12. do 18. septembra u više gradova Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj press-konferenciji Ratko Orozović, umjetnički direktor festivala, je rekao da će centralna manifestacija biti održana u Sarajevu, a festivalske projekcije održavat će se i u Vitezu, Orašju, Ljubuškom, Bihaću, Prijedoru, Goraždu, Mostaru, Varešu, Kaknju, Puračiću i Kreševu.

“Ovo je četvrti po redu VIVA festival, a da radimo dobar posao najbolje ilustruje da smo po raspisanom konkursu dobili 1.694 filma iz 110 zemalja svijeta. Naš žiri je odabrao 99 filmova u tri selekcije: kultura, religija i turizam. U omladinskoj sekciji imamo više od 20 filmova koje su uradili polaznici naše škole”, kazao je Orozović.

Kako je danas istaknuto, filmovi koji će se prikazati u sklopu festivala su raznovrsni, tako da će publika imati priliku da nađe sebi odgovarajuće teme.

“To je spoj umjetnosti i pouke kako čovjek vidi budućnost s obzirom na aktuelna dešavanja u oblasti ekologije i klimatskih promjena”, dodao je Orozović.

(radiosarajevo)