Sindrom policističnih jajnika (skrać. PCOS) je stanje koje pogađa veliki broj žena, a karakterizira ga neravnoteža spolnih hormona, te formiranje malih cista na jajnicima.  Procjenjuje se da zahvata 1 od 15 žena, te se obično otkriva na redovnom ginekološkom pregledu, tj. ultrazvuku.

Šta se događa sa ženskim spolnim hormonima pri PCOS-u?

Pri sindromu policističnih jajnika dolazi do neuravnoteženosti, tj. jajnik dobija pogrešnu informaciju i počinje lučiti više androgena (svaki jajnik inače luči malu količinu muških spolnih hormona), a rezultira izostankom ovulacije i pojavom akni, te pojačanjem maljavosti na licu i tijelu. Također, pored lučenja androgena, jajnici mogu lučiti i velike količine estrogena i u tom slučaju žene su podložne razvijanju karcinoma.

Koji su simptomi policističnih jajnika? 

Simptomi su: izostanak menstruacijskog ciklusa, produljeni menstruacijski ciklus, akne, dobivanje na težini bez očiglednog razloga, maljavost, bol u donjem dijelu stomaka, problemi s plodnošću.

Kako se liječi?

Policistični jajnici se liječe gestagenim lijekovima, lijekovima za dijabetes i lijekovima za plodnost. Trajno izlječenje ovog sindroma je nemoguće. Ipak, svaki ginekolog/inja moraju individualizirano pristupiti svakoj pacijentici koja sumnja na neregularnosti u radu ženskih spolnih organa.

(centarzdravlja)