Kunica ili Hajdučka trava je dobila ime po starogrčkom junaku Ahileju koji je njome liječio svoje rane, a kod nas po hajducima koji su je koristili u iste svrhe.

Kunica je biljka s mnogo različitih naziva. Indijanci su je zvali ”životni lijek”. Žvakali su je kad su imali zubobolju, čajem su ispirali uši kod jakih bolova, a njome su snižavali tjelesnu temperaturu i koristili je za miran san.

Kunica raste po livadama, pašnjacima i rubovima šuma. Staništa su joj u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Kunica ili Hajdučka trava (lat. Achillea millefolium), poznata i kao Stolisnik, od davnina je poznata u narodu kao lijek za zacjeljivanje rana, popravljanje apetita, kod stomačnih tegoba, kao i kod ginekoloških problema.

Kunica trava je biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Visoka je između 20 i 40 cm, iako može dostići visinu i do 1m. Ima okrugle i ispunjene stabljike, gola je, a ponekad i dlakava, što ovisi o starosti biljke jer dlačice sazrijevanjem otpadaju.

Na vrhovima stabljika formiraju se brojni mali cvjetovi koji su najčešće bijeli, ali nije rijetko da budu i ružičasti ili žuti, a u sredini su uvijek žuti. Oprašuju ih kukci.

Neke od vrsta kunice trave poznate su po svojem ljekovitom djelovanju koje se koristi u narodnoj i alternativnoj medicini jer sadrži aktivne tvari: eterično ulje, kamazulen, tanini, smole, inulin, mineralne tvari i vitamin A, zatim i salicilnu kiselinu, flavonoide, sterole, asparagin.

Kunica ima prijatan i jak, vrlo karakterističan miris.

Od cvjetova ove biljke se radi tamno, plavo, aromatično ulje koje se koristi kao antiinflamatorno sredstvo. Dobro je utrljati ga u grudi kod prehlade i gripe.

Od nadzemnog dijela biljke se pravi gorki digestivni tonik koji potiče protok žuči i djeluje kao diuretik. Odličan je tonik za krv, cirkulaciju, a koristi se i za snižavanje tlaka. Ovaj tonik pomaže i kod poremećaja u menstrualnim ciklusima.

(zivotistil)