Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva “Juventafest”, koji će se održati u Sarajevu od 13. do 17. septembra 2018. godine, ugostit će skoro 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Češke.

Predstava “San ljetne noći” otvara “Juventafest”

Kako je na konferenciji za medije, održanoj u Centru za kulturu u Sarajevu, istaknula direktorica Festivala Jasna Diklić, za organizaciju ovog zahtjevnog događaja zadužena je grupa entuzijasta koja je šestu godinu zaredom pokretačka snaga “Juventafesta”.

“Možda bi bilo najbolje citirati mladog učesnika ‘Juventafesta’ koji je napisao: ‘Želio bih da kažem da je ‘Juventafest’ primjer pozitivne priče, priče koja omogućava mladima da osjete pozorišnu umjetnost, da im ponudi smisao i učini ih boljim ljudima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način inicirali i pustili u život ‘Juventafest’.”

“Ovo su pravi razlozi zašto je ovakav festival potreban. Osim toga, ‘Juventafest’ je jedinstven po svom konceptu. Naime, svi učesnici su svih pet dana Festivala u Sarajevu, prate program, pohađaju razne radionice i druže se. Sklapaju prijateljstva i ništa im nije važnije od umjetnosti i kreativnosti”, istaknula je Diklić.

Ovogodišnji festival počinje svečanim otvaranjem u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19 sati, nakon čega će uslijediti mjuzikl “San ljetne noći” mariborske Druge gimnazije, a koji će na jednoj od najljepših scena u BiH izvesti čak 50 srednjoškolaca.

Za odabir najboljih izvedbi u regionu i šire, pobrinula se selektorica Asja Krsmanović.

Na adresu “Juventafesta” pristigli su deseci prijava iz cijele Evrope i nije bilo lako izdvojiti one najbolje.

“Odlučili smo se za šest predstava koje su potpuno različite u odabiru tema, stilu, estetici, ali i pristupu rada dramskih pedagoga s grupama. Prije svega, cilj ovog festivala je da grupe koje se na različite načine uspješno bave teatrom, razmijene iskustva te da se znanja, kako učesnika tako i dramskih pedagoga koji s njima rade, nadograde i prenesu kroz gledanje predstava i razgovor. Pored toga, i domaća publika moći će da vidi šest odličnih predstava, da se druži s učesnicima i kroz predstave uđe s njima u dijalog o stvarima koje ih provociraju i o njihovoj viziji svijeta u kojem žive i stvaraju. ‘Juventa’ je festival koji rade mladi za mlade i njegova vrijednost leži upravo u tome – da su svi dobrodošli, kao učesnici ili publika”, naglasila je Krsmanović.

 “Mi smo Juventa” autorski je rad Ismara Žalice, studenta Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i obuhvata energiju petodnevnog “Juventafesta” – snagu mladih.

Šesto izdanje “Juventafesta” zatvorit će gostujući glumci teatra “Gimnazijalac” iz Srbije, s predstavom “Sve je u redu”, nakon čega će stručni žiri, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, proglasiti dobitnikaGrand Prixa za najbolju predstavu, te dodijeliti Specijalnu nagradu.

Osim što “Juventafest” nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva, te doprinosi stvaranju nove teatarske publike, posvećuje i posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti.

Tako će i ove godine biti realizirana jedinstvena radionica za nastavnike koji u srednjim školama vode dramske sekcije. U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju, te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.

Također, “Juventafest” će u saradnji s timom TV serijala Perspektiva realizirati još jednu zanimljivu radionicu koja će biti namijenjena mladim aktivistima. Oni će kroz niz radionica i okruglih stolova pokušati aktivirati druge mlade i poboljšati svoje lokalne zajednice.

Treba napomenuti da su sve predstave u sklopu “Juventafesta” besplatne.

(radiosarajevo)