Kako navodi ovaj švicarski list, medicinski turizam je industrija rasta u nekim zemljama Jugoistočne Evrope. Ovo se ne odnosi samo na kozmetičku hirurgiju na kojoj naprimjer doktori u Beogradu zarađuju puno novca.

Kako se ističe, stomatolozi u BiH su razvili nove ponude za strane pacijente. Jedna od ponuda je i “all inclusive”. Naime, pacijentu se plaća za putovanje pa čak i smještaj. Jedino se tretman mora platiti na licu mesta.

Ponekad je, tvrdi se, uključen i turistički program sa obilaskom grada. Tako ovaj list navodi primjer nekoliko banjalučkih stomatologa koji se sa ovom ponudom oglašavali u Italiji.

“Italijani su došli, put je uplaćen kao i hotel. Obišli su grad, probali ćevape i uživali na obalama Vrbasa. Onda su pustili zubare da im pgoledaju zube. Kako su posvjedočili jednom im se desilo i nešto neočekivano: zubar je objasnio proces lečenje, a pacijent je rekao “va bene” i “meglio domani”, odnosno bolje sutra. Zubar je uzaludno čekao slledećeg dana. Pacijent je već bio na povratnom letu. Tako je on na svoj način iskoristio ponudu “all inclusive”, kaže se u ovom tekstu.

Izvor: klix