Za doručak, večeru ili nenajavljene goste…

Bogata i izuzetno ukusna grčka špinat pita sa feta sirom.

Potrebni sastojci: 

  • kore za pitu:  250 g
  • špinat: 400 g
  • paradajz: 175 g, sušen u maslinovom ulju
  • feta sir:  200 g, izmrvljen
  • jaja:  3 komada

Način pripreme:

Očišćeni špinat stavite u posudu na vatru sa 4 kašike vode da se prodinsta. Prebacite ga u cjediljku i ostavite da se ohladi, a zatim pritisnite i iscijedite višak tečnosti. Isijecite špinat na krupno, a isto tako nasijecite i sušeni paradajz i sve promiješajte sa izmrvljenim feta sirom. Na kraju dodajte i jaja i sve dobro promiješajte.

Maslinovo ulje od sušenog paradajza ocijedite u posudu. Uzmite jedan list od kora i premažite ga maslinovim uljem. Stavite ga masnom stranom na dole u kalup sa dnom koje se odvaja, prečnika 26 cm.

Mali dio kore treba da viri sa strane. Isto ponovite i sa preostalom polovinom kora. Stavljajte ih unakrsno, da krajevi vire sa svih strana.

Odozgo ravnomjerno rasporedite nadjev i pokrijte sa preostalim korama. Gornje kore ponovo premazujte maslinovim uljem, ali ih malo gužvajte da ima vazduha između njih. Preko gornjih kora prebacite krajeve donjih kora i sve dobro premažite maslinovim uljem.

Stavite špinat pitu da se ispeče u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Kada kore dobiju zlatnu boju, pita je gotova. Servirajte nasječenu…