Uvrstite ovaj blagotvorni napitak u svakodnevnu rutinu i unaprijedite svoje zdravlje…

Svi znamo da su čajevi veoma korisni i zdravi, a da pojedine vrste mogu potpuno promijeniti naše zdravlje i stanje organizma. Neke kulture, poput azijskih, koje su i promovisale ispijanje čajeva u cijelom svijetu, smatraju da je ispijanje čaja ne samo dio kulture, već najzdravija navika koja postoji i kojom se čuva i zdravlje organizma.

Dokazano je da čaj ima višestruke koristi po organizam. Neke od njih su: Pojačava hidratnost organizma, koncentraciju i pozitivnost kao način borbe protiv svakodnevnog stresa.

Budući da uopšte nema kalorija, zeleni čaj je odličan kao dodatak ishrani u borbi protiv kilograma, naročito smanjujući onaj šlauf oko stomaka koji žene imaju. Azijske žene, na primjer, nikada nemaju ovakav višak kilograma, najviše zbog kulture ispijanja zelenog čaja i po više šoljica na dan.

Čaj poboljšava i zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali samo ako se uzimaju dvije tri šolje dnevno. Naročito je crni čaj odličan za zdravlje krvnih sudova, pražnjenje od masnoća i smanjivanje rizika od infarkta.

Isti taj crni čaj pokazao se odličnim kod problema sa varenjem, utičući na pražnjenje crijeva i bolju peristaltiku.

Ipak, kako utvrditi koji od tih čajeva je najzdraviji i na najbolji način popravlja organizam? Neki su bogati antioksidansima, neki flavonovidima, neki imaju više kofeina, dok su neki puni magnezijuma. Ako bismo pravili listu najzdravijih čajeva, ona bi morala da krene od zelenog čaja, jer je on dokazano najbolji borac protiv mnogih bolesti.

Zeleni čaj

Poznat, dakle, po brojnim koristima po organizam, ovaj čaj pravi se od listova biljke čaja, koji se uvijaju i suše na visokoj toploti, što zadržava sve sastojke unutra. Bogatog je i prijatnog ukusa, svijetlo zelene boje. Neki od koristi čaja je visok sastojak antioksidanasa i katehina, što smanjuje holesterol u krvi za skoro 10% prema istraživanjima. Sve to utiče na smanjenje kardiovaskularnih oboljenja, ali i na mršavljenje, što sigurno mnogi već znaju. Osim toga, dokazano je snažan borac u borbi protiv raka zahvaljujući antioksidansima.

Crni čaj

Napravljen od listova biljke Kamelia sinensis, koji se uvijaju i dugo suše, pa tek onda sijeku, što zadržava samo korisna svojstva, a smanjuje gorčinu, ovaj čaj dokazano je bogat flavonovidima, sastojcima koji smanjuju holesterol u krvi i poboljšavaju krvnu sliku. Jedno istraživanje u Americi je dokazalo da osobe koje piju više od dvije šoljice ovog čaja dnevno smanjuju rizik od infarkta za čak 21%. Inače, ovaj čaj je poznat i po velikoj količini kafeina, što ga čini odličnom zamjenom za kafu i time dobrim početkom novog zdravog života.

Oolong čaj

Možda ne toliko poznat, ali dokazano snažan borac u borbi protiv kilograma. Pravi se od slične biljke kao i crni čaj, ali se mnogo brže suši, što bukvalno zarobljava sastojke unutra. U jednom istraživanju su ženama sa viškom kilograma davali ovaj čaj i već poslije dva sata u krvi je primjećen veći gubitak masnoća u odnosu na žene koje su pile samo vodu. Sve to zajedno vodi opštem zdravlju organizma.

Bijeli čaj

Budući da su listovi ove biljke veoma mladi u trenutku kada se beru, bijeli čaj predstavlja pravu riznicu svježih sastojaka u samo jednom listu. Listovi čaja se veoma malo suše i na blago povišenoj temperaturi, što čuva i sastojke i njegov ukus, pa je bijeli čaj veoma blagog ukusa i prijatan za konzumaciju. Kao i prethodni čajevi, prepun je antioksidanasa i flavonovida, dokazano snažan u borbi protiv kancera i holesterola. Neka istraživanja čak pokazuju da je njegovo dejstvo još i jače, mada klinička istraživanja do sada su dokazala ovo dejstvo samo na životinjama.

Aromatizovani čajevi

Ovo su čajevi koje volimo da pijemo prvenstveno zbog njihovog ukusa. Klasični čajevi, poput zelenog ili crnog miješaju se sa cimetom, lavandom ili limunovom korom radi boljeg ukusa. To, ipak, ne umanjuje njihovo dejstvo na organizam. Sa jedne strane, tu su sva svojstva čaja kao baze potpunjena djelovanjem biljke koja je pridodata zbog ukusa. Tako borovnica na zelenom čaju može dati nevjerovatne rezultate u jačanju krvi i smanjivanju holesterola, na primjer.

Biljni čajevi

Iako tehnički gledano i nisu čajevi već sušene biljke, biljni čajevi su ono što zapravo najčešće koristimo. I oni imaju mnogobrojna svojstva, jer svaka od tih biljaka ih i sama ima. Većina je odlična u borbi protiv holesterola i puna antioksidanasa, ali neki od njih imaju i svoja zasebna svojstva. Svi znamo kako je kamilica dobra kada vas boli stomak, zar ne? Osim toga, prijatnog su ukusa i povoljno djeluju na organizam.

Svaki od ovih čajeva odgovaraju nekom tipu konzumenata, a koji će biti vaš argument da koristite neki od njih odlučite sami. U svakom slučaju, vodite računa o njihovim sporednim svojstvima, jer neki od čajeva, poput biljnih, imaju i laksativno i snažno digestivno dejstvo, uzrokujući dijareje i bolove u trbuhu.