Aparat vrijedan 100.000 KM uručila je Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo. Kako je kazala direktorica ZZJ KS Aida Pilav, ovo je vrlo bitan događaj za sve građane KS.

“Zavod ima hemijsku laboratoriju koja je ISO standardizirana i aparat je već instaliran u njoj”, kazala je direktorica Pilav nakon što je potpisala ugovor sa Samirom Džihićem iz KUCZ.

Džihić je kazao kako je ovo jedini aparat ovakve vrste u regionu i ima plamenu, grafitnu i hidridnu tehniku.

“Ovo je vrlo sofisticirana oprema za zrak, tlo ,vodu i namirnice, koja služi za zaštitu zdravlja i života ljudi. Nadam se da ćemo imati koristi jer znamo kakvim smo pošastima izloženi ovdje. Sjetite se samo Maglaja 2014. godine kada je zbog nekontrolisanog ispuštanja industrijskih materija velika količina metala došla u kontakt s ljudima i izazvala velike probleme. Mi sada imamo aparat i stručnjake koji će pratiti sve i izvještavati”, rekao je Džihić.

Rukovodilac odjeljenja sanitarne hemije ZZZ KS Sanela Salihagić kazala je kako je sva oprema koju imaju validirana i ispravna, ali da je zastarjela, tako da će im ovaj aparat dobro doći.

“Bili smo u opasnosti da prekinemo raditi uzrokovanje jer nam je oprema stara, ali zahvaljujući KUCZ sada to možemo nastaviti raditi”, kazala je Salihagić.

Izvor: klix