Amina Šakić, trinestogodišnjakinja koja je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći prije 10 dana, operisana je na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a. Kod djevojčice je dijagnosticirana rijetka povreda kičme.

Aida Šakić, majka djevojčice, ističe da je prezadovoljna medicinskom uslugom koja je pružena njenoj kćerci.

– Mi smo iz Travnika. Vraćali smo se s mora kada smo doživjeli saobraćajnu nesreću. Nažalost, povrijeđena je moja Amina. Sada je dobro, hvala Bogu i doktorima. Mogu samo da kažem da sam sretna što imamo ovako stručne doktore i medicinske sestre. Svaki dan sam s njom, u bolnici boravim po nekoliko sati. Mogu s njom biti sve vrijeme, ali pošto idem na dijalizu, nisam u mogućnosti konstantno biti tu – kaže majka Aida.

Kako kaže glavna sestra Dječijeg odjela Almedina Alihodžić, medicinske sestre posebnu pažnju posvećuju radu sa najmlađom populacijom.

– Naša zadaća je da prvenstveno radimo profesionalno i odgovorno svoj posao i uvijek smo na usluzi svim pacijentima. Medicinske sestre svojim stručnim, toplim i srdačnim odnosom trebaju pružiti roditeljima i njihovoj djeci dodatne informacije, fizičku i psihičku podršku, jer su i oni bitna karika u uspješnom oporavku mališana – rekla je Alihodžić.

Prema riječima prim. dr. Jasmina Kapetanovića, šefa tima koji je operisao djevočicu, operacija je trajala više od šest sati.

– Kod djevojčice je dijagnosticirana rijetka povreda iščašenja sa frakturom četvrtog i petog vratnog pršljena. Velika je sreća sto nije bilo neurološkog deficita. Pokušavali smo nekoliko dana da se iščašenje riješi, ali to nije uspjelo i odlučili smo se na operaciju. Rađena su dva pristupa: stražnji u saradnji sa neurohirurgom doc. dr. Hasom Sefom, a potom smo pacijenticu sa prednje strane dodatno fiksirali. Postoperativno djevojčica nema neuroloških povreda, a danas smo je uspravili i ona može hodati – pojasnio je prim. dr. Kapetanović,

Na klinici se svakodnevno rade sve vrste operacija kičmenog stuba kod djece i odraslih. Dominantno se rade traumatske povrede, tumori, degenerativne promjene i infektivne bolesti kičme.

Izvor: faktor