Direktor EYOF-a 2019, Senahid Godinjak, istakao je zadovoljstvo da su radovi na ovom borilištu otpočeli obzirom da se na njih čekalo duži period.

“Mi smo presretni što danas zvanično počinju radovi na rekonstrukciji staza za skijaško trčanje na Velikom polju na Igmanu, koji su počeli nešto kasnije zbog pravnih procedura. Na ovoj stazi će se održati sve discipline skijaškog trčanja“, rekao je Godinjak.

Radove je finansirala Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo preko Kantonalnog javnog preduzeća ZOI ’84. Planirano je da zemljani radovi budu okončani za 20 dana, nakon čega slijedi homologacija tri staze (1,6 km, 2,5 km i 5km). Izvođač radova za Veliko polje je firma Majnex, a za stazu 5a je MG BiH.

Vrijednost ovih radova je 250 000 KM, a u sklopu ovog projekta su i radovi na homologaciji staze 5a na Bjelašnici na kojoj će biti održano takmičenje u snowboardu. Radovi na ovoj stazi planirano je da otpočnu tokom naredne sedmice i iznose 150 000 KM.

Novoimenovani direktor ZOI ’84, Nevres Alispahić, rekao je da je projekat EYOF 2019 od velikog značaja za ZOI ’84 i da predstavlja ispit spremnosti organiazcije velikih takmičenja.

“Za ZOI ’84 je ovo jedan veliki ispit, obzirom da je ZOI već bio u pregovorima za organizaciju evropskih takmičenja, ali koja neće moći biti održana ukoliko EYOF 2019 ne bude uspješno realizovan“, istakao je Alispahić.

Uporedo sa ovim predstoje i radovi u dvorani Zetra, gdje će biti održano takmičenje u hokeju na ledu. S obzirom na to da je Vlada RS uplatila novac za radove na borilištima u Istočnom Sarajevo, uskoro je očekuje početak infrastrukturnih radova na Dvorištima, kao i ostalim borilištima na ovom području.

Izvor: klix